نشانه های غلبه مزاج های مختلف (دم، بلغم، صفرا، سودا)

نشانه های غلبه سودا
حرص خوردن زیاد، خستگی و کوفتگی همیشگی و بیش از حد بدن، لاغری و پژمردگی جسم و روح، بی نشاطی، یبوست شدید، خودخوری شدید، سوزش هنگام دفع ادرار، ادرار تیره (مایل به خاکستری و سیاهی)، حالت تهوع، مدفوع حالت قیری و سیاه دارد، بوی بد دهان، تاریکی چشم (تقریباً مداوم)، تیرگی رنگ صورت و پوست، خواب های آشفته ( دیدن اشکال مبهم و عجق وجق)، شب کوری، سوزش معده، فکر زیاد، لکه های سیاه در بدن، خارش شدید، خشکی پوست، بیماری کولیت، فراموشی
بازتابهای روانی و رفتاری افراد سوداوی:
1- علاقمند به حسابگری و مسایل فنی. 2- کودن و کوته فکر 3- علاقهمند به بهار و تابستان. 4- كم احساس و منطقی. 5- ميانهرو و محتاط 6- كم انرژی و مداومت در انجام كار.7- تمايل كم به معنويت. 8- ناآرام و هميشه در فكر. 9- دارای وسواس و نگرانی و دودلی. 10- بدون توان ريسك.11- انتقامجو. 12- مجذوب نميشود. 13- ميل جنسی فراوان – توان جنسی كم. 14- فكر و خيال فراوان. 15- بدبين، حساس، نگران. 16- منظم. 17- درونگرا. 18- اهل جدال و جنجال. 19- تيزبين و بادقت. 20- لجباز.
علایم پوستي افراد سوداوی:
پوست خشک و بدون رطوبت و داراي منافذ متوسط، رگ های دست پنهان است، رنگ پوست تيره است، رنگ چشم (سفيدي) سفيد تيره است. رنگ مردمک ميشي و قهوهای است. موی سر، خشک و ضخيم يا مجعد است، رنگ مو، سياه مات و جوگندمی است و فرد سوداوی معمولاً كم مو است.
علایم گوارشی افراد سوداوی:
مزه دهان صبحگاهان شور مزه است و دهان، خشك و كم آب است، اشتها زياد، ولی خوراک كم است، توان هضم غذا بسيار كم است، نفخ معده فراوان دارند، يبوست دارند، گرايش به شوری و شيرينی دارند، گرايش به ترشيی ندارند، بوی بد دهان ندارند، بوی بد مدفوع، ندارند، قار و قور شكم دارند، تمايل به سردیها ندارند و تمايل به گرمیها دارند.
قال المعصوم:: لقمة الصباح مسمار البدن (صبحانه بدن را نيرومند ميكند).
رژيم غذایی مناسب با افراد سوداوی:
سودا چون سرد و خشک است افراد سوداوی بايد از غذاهای سرد و خشك پرهيز كنند و در عوض از غذاهای گرم و تر مثل عسل استفاده نمايند. غذاهای سرد و خشك مثل برنج كه بدن را با افت رطوبت مواجه ميكند، مهم ترين عامل يبوست است (به خاطر دفع رطوبت).
در میان فصل ها، پایيز فصل سوداست و بهترين فصل براي حجامت افراد سوداوی نیز فصل پایيز است.
مصرف نوره در مواد بهداشتي دافع سوداست.الته نوره ای که حاوی آرسنیک باشد.
از بين نان ها نان سنگک مناسبتر از بقيه است. (به خاطر وجود سبوس).
سودا به معنای سياهی است و افراد سوداوی بايد از مولدات سودا مثل بادمجان و عدس و چا پرهيز نمايند (كمتر مصرف كنند) [سودا استخوان ساز است] تير كشيدن سر، سردرد سوداوی است و حساسيت به صدا هم از افزايش سوداست كه اين دو با حجامت به همراه مصرف سركه به عنوان رقيق كننده خون براي درمان بكار میرود.
يخ، سودا زاست و همه مزاجها بايد از آن پرهيز كنند. (آب به صورت غيرمستقيم بايد سرد شود).در کتاب های طبی قدیمی چنین آمده است:"اگر طبیب بتواند شخص سوداوی مزاج را راضی کند هنر کرده است
مشخصات افراد صفراوي
نشانه های غلبه صفرا
تشنگی و عطش، سوزش جگر، زبری پوست دست و صورت، زرد شدن سفیدی چشم، کدر شدن رنگ ادرار (زرد پر رنگ یا تیره)،
عصبی شدن، ناراحتی معده، تلخی دهان، کم اشتهایی، حالت تهوع، ترش کردن (گلو می سوزد)، سر درد، شقیقه درد، تاریکی و سیاهی رفتن چشم (بعضی اوقات مثلاً هنگام بلند شدن)، سرگیجه، خشکی و ترک خوردن پوست، گرمی بدن، جوشش فم المعده، دیدن خواب های هولناک (جنگ و ستیز و افتادن از بلندی)، شوره سر، لکه های سفید و قهوه ای در پوست صورت یا بدن، علاقه به خوردن یخ و آب یخ، یبوست مزاج، تند خو شدن و بهانه گیری.
بازتاب رواني و رفتاري در افراد صفراوي:
1-علاقمند به ادبيات و رياضيات 2- داراي استعداد خشونت و بدخلقي 3- پائيز و زمستان را دوست دارند 4- گاهي عاشق و گاهي فارغ 5- گاهي با اراده، گاهي سست 6- گاهي پرانرژي گاهي كمانرژي 7- داراي استعداد معنوي به صورت مقطعي 8- تند و تيز و بي قرار 9- گاهي پر جرأت و گاهي آرام 10- پرخاشگر 11- ناآرام و دودل 12- گاهاً باعث رنجش ديگران ميشود. 13- تيزبين و دقيق در برخي ابعاد 14- مقيد به اصول ، منظم و حساس 15- آيندهنگر و گاهاً خيالباف و دقيق در تصميمگيري 16- حاضرجواب و باهوش 17- گاهاً سخاوتمند 18- ميل بالاي جنسي و توان جنسي متغير 19- سريع، چالاك و پرانرژي 20- پرحرف.
علائم پوستي صفراويها:
داراي پوستي خشك و بدون رطوبت، داراي منافذ پوستي درشت، رگهاي دست گاهي آشكار و گاهي پنهان هستند، رنگ پوست گرايش به زردي دارد، سفيدي چشم سفيد با گرايش زرد است، مردمك چشم ميشي روشن است، موي سر، خشك و ضخيم و برجسته است، رنگ مو، سياه و خرمايي است و صفراويها غالباً كممو هستند.
علایم گوارشي صفراويها:
مزة دهان تلخ صبحگاهي است، غالباً دهان خشك و تشنه است، افراد صفراوي كم اشتها هستند، توان هضم غذا بالاست، نفخ معده ندارند، يبوست ندارند، گرايش به شيريني و شوري هم ندارند.
افراد صفراوي غالباً گرايش به ترشي دارند، بوي بد دهان ندارند، بوي بد مدفوع ندارند، قار و قور شكم ندارند، تمايل به سرديها دارند و از گرميها گريزانند.
رژيم غذايي مناسب براي صفراويها (گرم و خشك) غذاهائي است كه سرد و تر باشند كه نمونههائي از اين غذاها عبارتند از انواع سالادها با سركه، روغنهاي نباتي و...
افراد صفراوي غالباً در اثر حجامت تعديل مزاج يافته و رنگ و رويي به مراتب روشنتر از قبل خواهند داشت، اشتهاي آنان با حجامت افزايش مييابد و در صورت تكرار حجامت فربه و چاق خواهند شد. نمونهاي از رژيم غذايي مناسب براي افراد صفراوي كاهوست كه سرد و تر است و براي دفع صفرا مفيد است. ماهي، ماست و به طور كلي لبنيات ، گوجهفرنگي، مركبات، ماء الشعير (آب جو) آبغوره ، آبليمو براي صفراويها مفيد و لازم است
نشانه های غلبه بلغم:
سفیدی بدن، سفید شدن زود هنگام مو (خوردن غذاهای اسیدی)، سردی دست و پا، دیر هضم شدن غذا ( در نتیجه عاروق ترش می زنند)، خواب آلودگی و خوابیدن زیاد، جاری شدن آب از دهان در هنگام خواب، رقیق بودن آب بینی، کم حواسی، دفع ادرار زیاد (نارنگی نخورند) و با فشار، ریزش موی زود هنگام، درد معده، قولنج و درد کمر و گرده، گرفتگی ماهیچه های پشت گردن، پا درد و زانو درد، در صورت خوردن زیاد سردی: لقوه (پارکینسون)، بیماری برص(پیسی)، نقرس، تنگی نفس، تپش قلب(بخصوص هنگام بیدار شدن از خواب)، سرفه زیاد، ضعف مثانه، لکه های قهوه ای در سفیدی چشم، ضعف بینایی.
بازتابهای روانی و رفتاری در افراد بلغمی:
1- گرايش به علوم عقلی و رياضيات. 2- حسابگر و محتاط 3- بد بهار و بد زمستان 4- منطقی و عاقل 5- ميانهرو، محتاط و گاهی ترسو 6- تجارت پيشه 7- آرام ، منزوی و دارای حركات كند 8- گذشته نگر 9- ظريف و ريزبين و حساس 10- منظم و دقيق 11- دارای استعداد افسردگی 12- بدون استعداد ريسک 13- اهل سازش و بی اراده
14- درون گرا و منفیباف 15- نيازمند محبت 16- كينهتوز 17- فراموشكار و كندذهن 18- بی علاقه به يادگيری 19- ميل و توان جنسی بسيار كم 20- راحت و بی قيب اكثر مسایل.
علایم پوستی افراد بلغمی:
دارای پوستی نرم و مرطوب ، غالباً سرد، دارای منافذ ريز (تعرق كم) رگ های پنهان دارند، رنگ پوست سفيد، سفيدی چشم، سفيد بی حال، مردمک آبی و روشن دارای موهاي نرم و نازک و لخت با رنگ زرد ،بور و خرمايی روشن و سفيد و غالباً افراد بلغمي بی مو هستند.
علایم گوارشي: دهانی بی مزه ، مرطوب و پر آب دارند، اشتهای زياد و خوراک فراوان دارند، توان هضم غذا در آنان كم است، معده نفاخی دارند، گاهی يبوست دارند و گرايش به شيرينی و شوری دارند به ميزان زياد.
گرايش به ترشی و بوی بد دهان ندارند، بوی بد مدفوع ندارند، قار و قور شكم دارند، تمايل به سردیها ندارند و در عوض تمايل به گرمیها به شدت در آنان وجود دارد.
اگر بلغمی در سر اضافه شد بلاهت و حماقت ايجاد ميكند كه در اثر افزايش سردی در سر است، تمام داروهای افزايش حافظه گرم هستند ، اوج سردی در مغز آلزايمر پديد می آورد. (البته سرد و خشک).
اگر بلغم در خون نباشد تنفس انجام نمیگيرد.
افراد بلغمی نبايد سردیجات را به تنهايی ميل كنند (همراه با گرمی ميل شود).
روغن نباتی، كره گياهی، نوشابه، برنج، گوشت گاو، سوسيس و كالباس و فرآوردههای اين چنينی بلغم زا هستند و افراد بلغمی از اين گونه مواد بايد پرهيز كنند.
روش تهيه روغن حيوانی بی بو:
4 كيلو دنبه + يك ليوان سركه + 2 ليوان ماست + 2 عدد پياز + 6 عدد هل تازه به صورت چرخ شده ، با حرارت ملایم بعد از 6 ساعت روغن ميیاندازد كه بسيار لازم و حياتی است.
امام صادق علیه السلام می فرمایند:به همان اندازه كه روغن حيوانی مصرف شود به همان ميزان چربی زاید از بدن دفع میشود پس برخلاف تصور عموم مردم مصرف چربی حيوانی نه تنها مضر نيست، بلكه دفع كننده چربیهای مضر نيز هست.
نشانه های غلبه خون:
شیرینی دهان، سنگینی سر، خمیازه کشیدن، چرت زدن، کندی حواس، لزج بودن و کش آمدن آب دهان، قرمز شدن زبان، خارش بدن، دمل و جوش های ریز(معمولاً در پیشانی و گرده) ، خون آمدن از لثه، کسالت و خمودگی مداوم.
پرخوری دلیل غلبه خون است.
.
غذاهايی که مزاج را تغيير می دهند
غذاهای چرب و شیرین اکثرا دارای مزاج گرم هستند صفرا و دم را زیاد می کنند.
غذاهای مانده و شور و بیات و نمک سود، سودا را زیاد می کنند.
غذاهای گس مزه ،بی مزه و ترشیجات یرد بده و سئدا یا بلغم یا هر دو را زیاد میکنند
غذاهای با طعم تلخ اکثرا گرم هستند به جز کافور که تلخ مزه است اما سرد است
غذاهايی که برای صفراوی مزاج ها مضر است:
غذاهای سرخ کرده، چرب، آب یخ، نوشابه، مایعات همراه غذا، پر خوری، گوشت زیاد، گوشت قرمز، بادنجان، تکه تکه غذا خوردن و کلیۀ غذاهای گرم.
غذاهايی که برای صفراوی مزاج ها مفيد است:
همه انواع مرکبات، انار، شاتوت، زرشک، تمشک، زردآلو، آلبالو، گیلاس، آلو، گوجه سبز، هندوانه، گرمک، هویج فرنگی، هلو، خیار، کاهو، روغن زیتون،کنجد، سیـب، گلابی، سوپ جو با پاچه گوسفند همـراه تعدادی آلو بخارا و سبزیجــات مانند اسفناج و گشنیز و لیـموترش تازه و روغن زیتون، سیب زمیـنی بخار پز، قارچ، بامیه خورشتی، کدو خورشــتی، خوراک قارچ، کدو حلوایی، کدو تنبل، اسفناج، گیشنیز، نخود فرنگی، مــاش، جو دو سر، عدس، بذرهای ملین، پیاز، مغز بادام خام، برنج سفید با روغن زیتون، لیمو عمانی وآش جو.
غذاهای گفته شده در مورد صفرا، برای کبد نيز صادق اند
غذاهايی که برای دموی مزاج ها مضر است:
پر خوری، غذاهای سرخ کردنی، شیرین و چرب( شیرینی جات قنادی و قند و شکر)، ادویه جات تند، انواع شور، گوشت زیاد، ، آب یخ، همراه غذا مایعات(دوغ و نوشابه)، تخم مرغ زیاد، سس و رب، غذاهای ساندویچی، بادنجان، خرما، رطب، توت خشک، و اکثریت غداهای گرم
غذاهايی که برای دموی مزاج ها مفيد است:
خوردن روزی 6 لیوان آب به روش گفته شده، خوردن بذرهای ملین در ناشتا (خاک شیر، بارهنگ، تخم ریحان، تخم مرو، قدومه شیرازی، بالنگو، اسفرزه که حرکات دودی روده را زیاد می کنند)، ترشیجات طبیعی( شاتوت، زرشک، لیمو ترش، آب نارنج، مرکبات) سوپ جو، نان جو، روغن زیتون، خوردن سالاد قبل از غذا، کاهو، خیار، حبوبات و غلات جوانه زده، غذاهای خام، سبزیجات و میوه جات، بخصوص سیب درختی با پوست و دانه، عسل به مقدار کم، انواع توت بخصوص شاه توت، کدو خورشتی، نوشیدن دو تا سه لیوان آب زرشک که سریعاً خون را به حالت طبیعی بر میگرداند.
غذاهايی که برای سوداوی مزاج ها مضر است:
ماهی دودی، ماهی شور، خیار شور، غذای مانده و بیات، غذاهای نمک سود، گوشت پیر(قرمز تیره)، پنیر، پنیر شور، گوشت گاو، آب یخ، چای شیرین، ماست، گوجه فرنگی، سس، رب، مرغ و تخم مرغ ماشینی، ماهی، برنج سفید، عدسی.
غذاهايی که برای سوداوی مزاج ها مفيد است:
خوردن غذاهای گرم و تر، گوشت گوسفند، شتر، کبوتر، سار و گنجشک، توت، انجیر، کشمش، خرما، هل، زنجبیل، خوردن غذاهای ملین (سوپ جو و پاچه گوسفند با زنجبیل و زعفران)، بذرهای ملین( قدومه شیرازی، تخم شربتی)، زعفران، دارچین، زیره، طهارت با آب گرم، سبزیجات گرم( نعنا، ریحان، ترخون، مرزه، تره، جعفری، ساقه کرفس، انواع کلم)، عسل.
* شیرینی معجون جوانه گندم و حلوا برای افراد سوداوی و بلغمی در قسمت دسر گفته شده است.
غذاهايی که برای بلغمی مزاج ها مضر است:
لبنیات، انواع ترشی و شور، سیب زمینی، برنج سفید، عدس، قارچ، گوشت گاو و گوساله، گوشت سفید، چای، قهوه، نسکافه، میوه جات ترش و کال، نارنگی، کیوی، گرمک، خیار پوست کنده، کلاً غذاهای سرد( بلغم را فعال می کنند)، لیمو شیرین، غذاهای فریز شده و زودپز شده، ساندویچ، آب یخ، سوپ جو، آش جو، ماش، رب، گوجه فرنگی، کدو خورشتی، چند نوع غذا با هم، آش رشته، ماکارونی.
غذاهايی که برای بلغمی مزاج ها مفيد است:
از گوشت ها: شتر، گوسفند، کبوتر، سار، گنجشک و بوقلمون کباب شده.
از ميوه جات: همه میوه های رسیده و شیرین (گرمیجات).
از ادويه جات: زنجبیل، هل، دارچین، زعفران، زیره، زنیان، سورنجان، خولنجان، سیر، موسیر، دانه خردل، جوز هندی، فلفل سیاه، فلفل سفید و دانه فلفل.
از حبوبات: گندم و نخود، لوبیا چیتی، دال، عدس و لپه.
از سبزيجات: سبزیجات گرم: انواع کلم، تره، شوید، نعنا، ریحان، جعفری، مرزه، ترخون، کدو حلوایی، ساقه کرفس و ... .
از ريشه ها: چغندر، شلغم، هویج، کلم قمری، ترب سیاه و سفید.
از ترشيجات: لیمو ترش تازه.
از بذرهای ملين: قدومه شیرازی، تخم ریحان، تخم شربتی، خاکشیر، بارهنگ. (خانم هایی که ناراحتی زنانه دارند از اسفرزه استفاده کنند).
از خشک بار: بادام، گردو، فندق، پسته، کنجد و ارده.
تمام موارد گفته شده برای بيماران روماتيسمی و پارکينسون نيز صدق می کند
مرتيط:
اساس نظام طبیعت - طبایع و مزاج شناسی
در این رابطه از دست ندهید:



توضیحات کامل مجموعه..
جهت خرید دوره ها و مجموعه های آموزشی
طب اسلامی و طب سنتی کلیک کنید
امتیاز : |
40 |
نتیجه : 0 امتیاز توسط 0 نفر مجموع امتیاز : 4 |
|
تعداد بازديد :
17055
ارسال شده در: ساعت
نویسنده:
علیرضا عبادی
نظرات
(0)
موضوع:
مقالات,
طب ایرانی - اسلامی,
برچسب ها :
نشانه های غلبه مزاج,
مزاج شناسی,
غلبه سودا,
مشخصات افراد صفراوي,
غلبه بلغم,
غلبه خون,
افراد سوداوی,
افراد صفراوي,
افراد بلغمی,
دموی مزاج ها,
سوداوی مزاج ها,
بلغمی مزاج ها,
بيماران روماتيسمی و پارکينسون,
نشانه های غلبه صفرا,