10 تمرین برای تقویت حافظه

در این مقاله روشهای کاربردی جهت به خاطر سپاری مطالب ارائه شده است که با بکارگیری آنها میتوانیم حافظه خود را تقویت کنیم. شما برای به خاطر سپاری مطالب ابتدا باید ذهنی راحت و آرام داشته باشید چرا که هنگام اضطراب و نگرانی، به خاطر سپاری و حفظ مطالب مشکل خواهد بود...
1.تمرين پراكنده با مطالعة با فاصله: در اين روش، ياد گيرنده به جاي اينكه سعي كند تا يكباره و در يك نوبت مطالب را حفظ كند، وقت خود را تقسيم مي كند و چندين بار آن را مرور مي نمايد، اگر ياد گيرنده سعي كند تا در يك نوبت همة مطالب را حفظ كند و تمام دقت خود را در همان يك نوبت صرف يادگيري آن مطلب نمايد، اين امر باعث خستگي و از بين رفتن انگيزه در او مي شود. علاوه بر اين، معمولاً پس از پايان يافتن تمرين، فراموشي صورت مي گيرد. اگر ياد گيرنده چندين نوبت، صرف مطالعة مطلب كند، آنچه در نوبت قبل فراموش شده است در نوبت بعد به سرعت آموخته مي شود.
2.روش «بند به بند»: اين روش را دانشجويان زيادي طي سالهاي متمادي به كار برده و عموماً از آن نتيجة مطلوب گرفته اند، جزئيات اين روش به اين شرح است.
1. در اتاقي آرام پشت ميز خود بنشينيد پاهاي خود را راحت روي زمين قرار دهيد، كتاب را باز كنيد و در مقابل خود قرار دهيد چند صفحة يادداشت تميز و دو سه مداد نيز در كنار دستتان بگذاريد.
2. اولين صفحة فصل را بياوريد، عنوان فصل و عنوان اول بعد از آن را ـ اگر وجود داشته باشد ـ يادداشت كنيد.
3. اولين بند را بخوانيد و سپس خواندن را متوقف كنيد.
4. آنگاه به دقت به آنچه خوانديد بينديشيد و در كلماتي هر چه كمتر و به زبان خودتان آن را خلاصه كنيد. اين خلاصه مي تواند حتي چهار يا پنج كلمه باشد و به صورت جمله نباشد.
5. با همين روش ادامه دهيد و بندها را يكي يكي به زبان خودتان خلاصه كنيد. عنوانهاي فرعي فصل را نيز در لا به لاي خلاصه هاي خود، در محل مناسب قرار دهيد.
فايدة واقعي اين روش زماني آشكار مي شود كه بخواهيد براي امتحان آماده شويد. اگر فصلها را خوب خلاصه كرده باشيد، با مرور اين خلاصه ها خود را از خواندن دوبارة كل كتاب معاف كرده ايد.
3.روش کلید ماشین
برای تقویت حافظه خود میتوانید از کلید ماشین، عینک، دفترچه، کتابها یا نامهها و یا کلید وسایلی که باید به طور دائم همراه شما باشند استفاده کنید. بدین ترتیب که سعی کنید کلید ماشین خود را جائی بگذارید که در معرض دید نباشد به عبارتی آن را پنهان کنید تا هنگامی که برای رانندگی کردن نیاز به آن دارید مجبور به یادآوری مکان آن باشید.
4.روش یادآورها
معلمی یک صندوق سفید بزرگ را هنگامی که میخواست تلفن مهمی بزند یا کار مهمی انجام دهد جلوی در خروجی میگذاشت. بدین ترتیب هنگامی که میخواست از منزل خارج شده یا وارد شود با دیدن این صندوق به یاد وظیفهِ مهم خود میافتادو شما نیز میتوانید با به کار بردن یادآورهای مختلف، از به تعویق انداختن وظایف مهم جلوگیری کنید.
5.بازتاب شرطی
بنیان گذار این روش دانشمندی روسی به نام "پاولوف" بود. کاربرد این روش در قلم و حافظه بسیار وسیع است. طبق دستورات این روش باید سعی کنید مطالعات خود را هر روز دقیقاً در یک مکان و تحت شرایط ثابتی مانند خواندن در وضعیتی خاص و یا حتی خط کشیدن با رنگ و مواد خاص و... انجام دهید.
با تکرار این کار ذهن شما در وضع بسیار مساعدی برای مطالعه قرار خواهد گرفت، دقت شما افزایش پیدا کرده و انرژی کمتری صرف میکنید.
6.به یادآوری خاطرات گذشته در تقویت حافظه
کوشش کنید روی ورقه کاغذی خاطرههای زمانی را که سن شما از ۱۰ تا ۱۵ سال بوده است، یادداشت کنید. این یادداشت را روزهای بعد با هر خاطرهای از خاطرات گذشته، در سالهای مذکور که به یادتان میآید، تکمیل کنید.پس از یک هفته به دوره ۶ تا ۱۰ سالگی و سپس در هفتههای بعد از دوره طفولیت تا ۶سالگی بپردازید و خاطرههای این دوره را نیز یادداشت کنید.
برای هر خاطره سعی کنید که تصویری از گذشته در ذهن خود به وجود بیاورید.
(خاطرههایی که از دوره طفولیت و جوانی شما به جای مانده است موجب شگفتی شما خواهد شد.)
7.به خاطر سپاری نامها و چهره ها
در مرحله اول نام شخص را کامل بشنوید و به ذهنتان فرصت دهید تا آن را تحلیل کند. سپس به چهره شخص توجه کنید. بخصوص اگر مشخصه واضحی در ظاهر او بود نام او را به طریقی به این مشخصه یا مشخصات ربط داده و حفظ کنید.
چنانچه موفق نشدید، سعی کنید خودتان را به آن شخص علاقمند کرده و کوشش کنید اطلاعات بیشتری راجع به او کسب کنید و سپس این اطلاعات را با نام چهره او تطبیق دهید.
8.به خاطر سپاری زبانهای خارجی
اگر بخواهید به یک زبان خارجی حرف بزنید و بتوانید لغات و جملات آن را به طور کامل در حافظه خود نگه دارید باید سعی کنید، به این زبان فکر کنید و حرف بزنید. به عبارتی افکار شما، بدون ترجمه زبان فارسی به آن زبان خارجی مستقیماً به کمک واژههای خارجی بیان شود.
این امر در آغاز به نظر بسیار دشوار مینماید ولی پس از تمرین، کاری بسیار آسان خواهد بود. باید واژه نامهای که برای ابتدای کار کافی باشد، در اختیار داشته باشید و از طرف دیگر به طرز ترکیب جملات،آگاه شوید. برای احاطه به این امر به شما توصیه میشود به هر مطلب یا گفتگو به زبان خارجی، چندین بار گوش دهید. سعی کنید کل عبارت، موقعیت بکار بردن آن و... را به خاطر بسپارید و در موقعیتهایی مشابه از عبارات و جملات آموخته شده استفاده کنید.
هیچ گاه از ترجمه لفظ به لفظ استفاده نکنید و چنانچه قصد خواندن متن به زبان خارجی دارید ابتدا متن را خوانده و معنای جملات را حدس بزنید و سپس یکی از ترجمههای خوب آن متن را مطالعه کنید.
9.به خاطر سپاری تاریخ و جغرافیا
تاریخ درسی نیست که بتوان تمامی اطلاعات آن را در زمانی کم به خاطر سپرد بلکه باید به تدریج و با برقراری ارتباط بین تاریخها و کشف همزمانی اتفاقات با هم حتی مقایسه تواریخ آن را به خاطر سپرد.
برای مطالعه جغرافیا نیز مانند تاریخ پیش از مطالعه، شناخت کلی و صحیحی از جزئیات داشته باشید. باید بدانید که جغرافیا عبارت از، شرح و توصیف دادههای مستقل نیست بلکه میان بسیاری ازمطالبی که باید یادبگیرید، رابطهای وجود دارد.
در صورت فهم کامل این درس این امکان را پیدا میکنید که تقریباً بتوانید منابع کشاورزی و منابع کافی در یک ناحیه یا یک کشور را شرح دهید. سعی کنید بین اعداد، نام کشورها، محصولات، آب و هوا و... به روشهایی که در قسمتهای قبل توضیح داده شده ارتباط برقرار کنید.
10.به خاطر سپاری ریاضیات
برای کسب موفقیت در به خاطرسپاری علوم ریاضیات، نخست باید قضایا و فرمولها را به خوبی یاد بگیرید. در حل مسائل، هوش، استدلال و درک مفهوم مسئله دخالت دارند.
▪ هندسه: نخست باید درک صحیحی از آن داشته باشید. قضایای هندسه را به صورت خلاصه در دفترچهای همیشه همراه خود داشته باشید و به شکلهای مربوطه به قضایا بسیار توجه کنید. از آنچه پس از مطالعه اشکال در مییابید فهرستی تهیه کنید که سپس خصوصیات شکل و نتایج کلی استدلال خود را یادداشت نمائید...
▪ جبر: در این مورد نیز ابتدا باید مفهوم را کاملاً فهمیده باشید و فرمولها و قضایا را به صورت خلاصه همانطور که در قسمت قبل گفته شد، همراه داشته باشید و از آنها کمک بگیرید.
به خاطر سپاری فیزیک، شیمی و علوم طبیعی
مطالعه این علوم شامل دو بخش است:
۱) مطالعه دادههای عادی، واقعیتها، مشاهدات و آزمایشها.
۲) مطالعه طرحها (کروکیها)، فرمولها، مسائل و...
برای مطالعه قسمت اول، ابتدا باید مطا لب را به طور مستقیم به خاطر بسپارید و روشی را که در رابطه با حفظ تاریخ و جغرافیا گفتیم در اینجا نیز بکار برید.برای مطالعه قسمت دوم نیز آنچه که در رابطه با به خاطرسپاری ریاضیات گفتیم، صادق است!
لینک های مرتبط:
بهترین روش های کاربردی تقویت حافظه

آیا مایلید ۵۰۰ عدد را که هیچ ترتیبی ندارند حفظ کنید؟!!!
آموزش تقویت حافظه و تند خوانی دکتر سیدا
لذت حافظه قوی وسرعت در یاد گیری را با آموزش تقویت حافظه
وتند خوانی دکتر سیدا مرد حافظه ایران


مطلب کامل را از اینجا بخوانید
امتیاز : |
00 |
نتیجه : 0 امتیاز توسط 0 نفر مجموع امتیاز : 0 |
|
تعداد بازديد :
4088
ارسال شده در: ساعت
نویسنده:
علیرضا عبادی
نظرات
(1)
موضوع:
مقالات,
مقالات ورزشی,
برچسب ها :
تمرین برای تقویت حافظه,
حافظه,
حافظه ضعیف,
حافظه قوی,
روش آسان یاد آوری,
افزایش دقت و تمرکز,
روش ها یافزایش دقت و تمرکز,
به خاطر سپاری نامها و چهره ها,
یادگیری زبان های خارجی,
روش فهم ریاضی,